Tłoczone soki - z jakiego powodu należy je pić
W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się soki tłoczone. Produkowane są one jedynie ze świeżych owoców i warzyw, a samo tłoczenie umożliwia na zachowanie w nich wszystkich wartości odżywczych. Ma to duże znaczenie, ponieważ zbyt duże przetwarzanie przyczynia się do utraty wielu cennych witamin i minerałów, a co za tym idzie również korzyści zdrowotnych.
W przypadku soków tłoczonych do pasteryzowania wykorzystywana jest niska temperatura, która niszczy wszystkie bakterie, lecz równocześnie nie niszczy zbytnio witamin. Regularne ich spożywanie to świetne uzupełnienie diety, co ważne pić ją mogą nawet małe dzieci i osoby w podeszłym wieku.
Takie soki są smaczne, zwłaszcza że ich wybór na rynku jest coraz większy i każdy znaleźć może dla siebie ulubiony. W zasadzie każdy producent soku naturalnego ma ich w ofercie co najmniej kilka, tak więc jest w czym wybierać. Z reguły sprzedawane są w grubych workach, z praktycznym kranikiem do lania.
Komentarze
Prześlij komentarz